Waarom ben je zo zakelijk – doe je dat thuis ook?

28 mei 2019  |  Categorie: 20secondenblog, Persoonlijke verhalen

Bert doet het al jaren zo.
Bert weet heel veel van zijn vak als medicus.
Bert heeft het over instrumentarium, opleidingsstrategie en effectieve werkwijzen.

In de ik-vorm

Bert was een van de deelnemers van de storytelling-training op het ziekenhuis. Op de 2e middag had hij een verhaal gevonden bij zijn boodschap. Het was een prima verhaal, maar kon beter. Ik gaf hem twee tips om het verhaal krachtiger te maken. ‘Vertel niet over wat men doet op de afdeling, maar vertel het eens in de ik-vorm. Neem ons mee naar je afdeling en laat ons zien wat er gebeurde.’ Hij deed een goede poging, maar vond het wel lastig. Dit was hij niet gewend.

Toon emotie, verdorie

Mijn tweede feedback-punt kwam harder binnen: ‘Laat eens emotie zien. Het is nu te zakelijk, ik voel er niks bij. Op welk punt werd jij boos, of twijfelde je? Waar was je geschokt of blij?’

Dit hoorde Bert niet voor het eerst. Het gaat bij hem altijd om de feiten en de inhoud, bekende hij. Met een kleine glimlach zei hij: ‘Dat zegt zelfs mijn zoon: je bent altijd zo verstandelijk, pap.’ Bert begreep mijn opmerkingen en ging ermee aan de slag.

Kwetsbaarheid

Gisteren was de afsluitende middag van de training. Iedereen zou zijn/haar verhaal voor de groep vertellen. Uiteindelijk kwam Bert aan de beurt. Zijn verhaal was beter geworden, bevatte nu twijfel en een licht gevoel van schok. Hij is op de goede weg, maar hij is er nog niet. Wat ik prachtig vond was wat hij in de evaluatie zei: ‘Ik gebruik dit inzicht nu ook in mijn gewone leven. Ik laat meer emotie zien. Dat ik ergens mee worstel, dat ik iets moeilijk vindt. Kwetsbaarheid tonen. Dat deed ik nooit. Nu zie ik wat het me brengt. En ik voel me er heel goed bij.’

 

Reacties

  1. Erik Mathlener schreef:

    Zou ik nóg eentje kunnen maken?

  2. Erik Mathlener schreef:

    Ik doe even een testreactie. Dit werkt blijkbaar ook zonder Jetpack!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Voorkeuren